maandag 29 mei 2023

'Kikker is verliefd'

 Dag iedereen

 

We zijn ons thema 'Kikker is verliefd' geëindigd. Morgen starten we een nieuw thema, maar eerst nog wat uitleg over het prentenboek die we uitgewerkt hebben.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de start van het thema zagen wij allemaal hartjes op de grond liggen. Het leek wel een spoor die we moesten volgen. We keken waar de hartjes ons naar toe leidde en algauw vonden we kikker in het poppenhuis naast een boek.






De kleuters waren natuurlijk benieuwd waarover het verhaal zou gaan.

Na het vertellen van het verhaal gingen we aan de slag. We versieren de klas met hartjes.


 

 

 






We gingen helemaal op in het thema en kwamen zelf in thema naar school 😊 Hartjes overal 😊


 

 

 







Hartjes van klein naar groot.











In de klas was er ook een ‘hartjeshoek’ aanwezig.  Daar konden de kleuters kleurplaten inkleuren of een tekening maken voor een vriendje van de klas. Ze konden er ook hartjes ‘uitprinten’.



 

 

We maakten een liefdesdrankje. We stopten allemaal lieve woordjes in een flesje en strooiden die dan over het drankje aan de hand van een versje. Nog eens flink roeren en dan drinken. Die dag waren we alleen maar lief voor elkaar.





 


In het verhaal zegt Varken tegen Kikker dat hij niet verliefd kan zijn op eend, want ze zijn te verschillend. Geel en groen gaat niet. We keken naar de verschillen van elkaar en wat we graag zien aan elkaar. Dit door de roze bril..








We speelden een overloopspel buiten.  Wie lang haar had mocht overlopen, wie een meisje was mocht overlopen, enz.. We hebben heel wat dingen gemeen en liepen soms in groep over, maar toch zijn we allen verschillend.


 

 

 







We maakten een zelfportret.




We overliepen alle lichaamsdelen, waar zijn onze armen, benen, hoofd,… We gingen nadien per 2 naar buiten en overtrokken met een krijtje het hele lichaam van ons vriendje.





 

 







De verschillende gevoelens kwamen aanbod. Hoe zie je dat kikker droevig, blij, boos of bang is?

Herkennen wij dit bij ons zelf? Enkele situaties werden omschreven en de kleuters gingen bij het juiste gevoel staan.




 

 







Het verhaal werd nog eens bekeken op de computer en nadien mochten de kleuters de prenten van het verhaal in de juiste volgorde leggen.





In een begeleide hoek maakten de kleuters zelf een boekje van Kikker. Nu kunnen ze thuis het verhaal vertellen aan jullie.





 Kikker en eend hingen aan het bord. We maakten een spoor van hartjes, iedere dag kwam kikker wat dichter bij eend.





 






De kleuters drukten met een vormpje een hartje uit klei.




 

We speelden een spelletje. Ieder bloemblaadje had hartjes van 1 tot 6. De kleuters rolden met de dobbelsteen en probeerden de blaadjes in de juiste volgorde op hun bloem te plaatsen.



 

Als afsluit van het thema deden we een hartjeszoektocht. Telkens ze een hartje vonden dan kleurden ze het juiste hartje in op hun hartenkaart tot hun kaart vol was.





 

 

 





Tussendoor werd natuurlijk ook geoefend voor het schoolfeest.


Volgend thema is 'Jules bouwt een huis- stenen'

Tot de volgende keer!

groetjes

juf Evelien 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.